Okładka

Każdy kto był w górach na więcej niż 1-2 dni, zwłaszcza bez noclegu w schronisku, wie, jakim problemem jest jedzenie na wyjeździe. Spanie pod namiotem lub w chatkach bez kuchni wymaga od nas noszenia całego jedzenia na własnych barkach. Czasy noszenia w plecaku kilku konserw turystycznych w ciężkich puszkach, pęta suszonej kiełbasy, chleba, kostki sera czy jak ostatnio słyszałam - nawet słoika z bigosem, minęły na korzyść jedzenia lżejszego i zajmującego mniej miejsca.

Na sklepowych półkach możemy znaleźć niezliczoną ilość dań w proszku typu instant czyli tzw. zupek chińskich. Są lekkie, smaczne, szybkie w przygotowaniu- niestety to jedyne zalety, wartość odżywcza jedzenia tego typu jest żadna, mają dużą ilość konserwantów, nie dostarczają nam wiele energii i są szkodliwe dla naszego zdrowia. Dobrą alternatywą jest żywność liofilizowana, mało jeszcze u nas popularna, pomimo wielu jej zalet. W moim odczuciu główną tego przyczyną jest wysoka cena tego typu produktów. Zacznijmy jednak od początku…

Czym jest liofilizacja?

Liofilizacja jest procesem polegającym na usunięciu wody w niskiej temperaturze i próżni. Pozwala to zachować cenne wartości odżywcze i biologiczne (witaminy, enzymy, aminkowasy etc.) oraz organoleptyczne (smak, zapach) przy jednoczesnym zmniejszeniu wagi, objętości i usunięciu drobnoustrojów chorobotwórczych i pleśni, dzięki czemu można ją bardzo długo przechowywać. Z tego powodu wykorzystywana jest do produkcji żywności, leków, kosmetyków, materiałów biologicznych i preparatów tkankowych. Liofilizaty dostępne kiedyś tylko dla astronautów i amerykańskiego wojska jest obecnie powszechne na sklepowych półkach np. W postaci liofilizowanej kawy czy owoców.

Liofilizaty

Recenzja liofilizatów Trek N’Eat

W ostatnim czasie mieliśmy przyjemność zabrać ze sobą na wyjazd dwa dania liofilizowane marki Trek N’Eat, obie w wersji dla dwóch osób, dostarczone do nas przez firmę Raven:

  • makaron w sosie sojowo-bolońskim,
  • grzyby leśne - ragout sojowe z makaronem.

W naszej opinii sprawdziły się wyśmienicie, szybko się przygotowują - wymagają tylko zagotowania wody, a nawet mniej – udało nam się przygotować posiłek wodą z termosu po kilku godzinach marszu (w zimie!). Sprawdziło się to świetnie na ponad 20-st. mrozie. Nie chcieliśmy się wtedy zatrzymywać na długo, ze względu na brak możliwości schronienia i silny wiatr, a chcieliśmy zjeść coś ciepłego i pożywnego. Obie potrawy były bardzo smaczne i naprawdę dwie osoby mogły się nimi najeść.

Dodatkowym atutem tego rodzaju żywności jest to, że nie wymaga brudzenia i mycia, ponieważ można ją przygotować w załączonym, plastikowym opakowaniu. Cena jednego obiadu dla dwóch osób od firmy Trek N’Eat oscyluje w okolicach 20-30 zł – więcej, niż zupka chińska, ale mniej niż obiad w schronisku – a jest to ciepły, pełnowartościowy posiłek dający energię do dalszej wędrówki. Jesteśmy pozytywnie zaskoczeni jakością i smakiem tych dań. To naprawdę praktyczne rozwiązanie, oszczędność wagi i miejsca jest nieoceniona na dłuższych wyprawach, a ciepły, smaczny i syty posiłek podczas postoju czy chłodnym wieczorem po rozbiciu namiotu jest nieoceniony. Nawet podczas jednodniowych wycieczek sprawdzi się zabranie liofilizatu i wrzątku w termosie.

Na koniec krótkie podsumowanie wad i zalet dań liofilizowanych naszym okiem…

Zalety:

  • Lekkie
  • Pożywne
  • Szybkie w przygotowaniu
  • Smaczne
  • Zachowuje witaminy, aminokwasy i minerały
  • Dodaje energii
  • Bez konieczności brudzenia dodatkowych naczyń
  • Zajmuje mało miejsca w plecaku

Wady:

  • Dostępne tylko w sklepach turystycznych (raczej nie w wiejskim sklepiku przy szlaku)
  • Cena!

Po spróbowaniu dań liofilizowanych firmy Trek N’Eat możemy je naprawdę z czystym sumieniem polecić. Co prawda żywienie się nimi codziennie na dwutygodniowym wyjeździe mocno podwyższyłoby jego koszty, ale naszym zdaniem warto zabrać choć kilka na dłuższy czy krótszy wyjazd i dodać sił swojemu organizmowi :-).

Kategorie: 
Wczytuję...
Wczytuję...

Czy wiesz, że...

W portalu Góry i Ludzie również Ty możesz zostać autorem artykułów, które przeczytają tysiące Internautów! Już dziś zarejestruj się i zacznij bezpłatnie dodawać swoje treści. To doskonała reklama dla Ciebie i Twoich górskich dokonań. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Dodaj własny artykuł

Już dziś zarejestruj się i dodawaj własne artykuły dla tysięcy czytelników portalu!

Chcę zostać autorem!

Wczytuję...